Skip to main content

Manuele therapie

Bij bepaalde gewrichtsklachten is een speciale aanpak nodig door middel van manuele therapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het bewegen van gewrichten.

Manuele therapie is bedoeld voor klachten van het ‘bewegingsapparaat’, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Wat gebeurt er tijdens de eerste behandeling?

Tijdens de eerste behandeling voert de manueel therapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De manueel therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de manueel therapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

  • Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden. daarbij kunt u denken aan:
  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten
  • bepaalde vormen van duizeligheid
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachtenOf manuele therapie ook úw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling.

Verwijzing en vergoeding

U kunt op verwijzing van een huisarts of specialist door een manueel therapeut worden onderzocht en behandeld. Uw arts beschikt immers over informatie die voor uw behandeling van belang kan zijn. Er zijn wettelijke tarieven voor manuele therapie. De behandeling wordt door uw zorgverzekeraar vergoed.

Mail de praktijk